de Looier - Hotel, Veilingmarkt en Bridgeclub


Donderdag 7 februari 2019. Tijd 7.45 uur, gewicht 76,6 kg.

Dat valt tegen. Ik ben aangekomen, terwijl ik dacht af te vallen. Toch heb ik net als een week geleden naast de oliebol met 3 noten, die als ontbijt fungeerde, slechts één hoofdmaaltijd genomen. De laatste tagliatelle uit het kerstpakket zijn opgegeten. Het potje met carbonarasaus werd geleegd en een blikje gerookte makreel maakte de maaltijd af. Een glaasje wijn erbij en dan 3 thee en 2 rode port. Kennelijk is dat toch te veel en moet ik nog meer minderen.


Op de afspraak met de arts die me voor het Centraal Bureau Rijvaardigheid  keurde, bleek dat ik aan staar geopereerd moet worden. Dat blijkt niet eenvoudig op korte termijn te regelen. Een afspraak eerder dan 11 maart zat er bij de binder niet in en mijn rijbewijs verloopt de 4e. Dat wordt een probleem als ik geen manier vind om snel geopereerd te worden. Ik had het er al met mijn huisarts over gehad, maar omdat ik nog redelijk kan zien werd een operatie uitgesteld. Nu heb ik een accuut probleem. 


Yolanda had een zaal verhuurd. Rond half zeven moest ze aanwezig zijn om in koffie te voorzien. We aten daarom in 'Het Zwanenmeer.' Ze had een boerenkool quiche bereid. Heerlijk! Pieter Peeters en ik deelden zelfs het laatste puntje, nadat we al 2 punten gegeten hadden. Met bridgen brachten wij er niet veel van terecht. Volgens Yolanda had Pieter ons, omdat we vorige week eerste waren, tegen de sterkste paren van Nieuwendam ingedeeld. Nu werden Pieter Peeters en zijn partner eerste. Zelf komen we Pieter bijna nooit aan tafel tegen. We speelden, voordat we lid van Nieuwendam werden ook best vaak op die club. Toch kregen we Pieter tot nu toe slechts 3 keer aan tafel en één keer dan ook nog, nadat ik er mijn verwondering over had uitgesproken dat we sommige paren 2 tot 3 keer per maand tegenkwamen en hem bijna nooit. Yolanda en ik beginnen ons af te vragen of er random ingeschreven wordt of dat er domweg een alfabetisch rijtje wordt afgewerkt. Dat zou tot een oneerlijke uitslag van de competitie kunnen leiden. 


Er zijn verschillende mogelijkheden om paren in te delen. De eerlijkste zijn:

a. Random: Je deelt op nummer in, print de loopbriefjes uit en laat de paren uit die gesloten 

    briefjes kiezen. Dat gebeurde afgelopen zaterdag bij een door het district georganiseerde 

    gemengde paren wedstrijd.

b. Het Swiss systeem: In de competitie deel je de paren na elke ronde, op de stand van de 

    competitie, in. De sterkste vormen dan een groep en de zwakkere komen in een 2e groep. Je 

    deelt dan na iedere wedstrijd opnieuw in. Die indeling is vrij competitief en heel erg spannend. 

    Ik heb pas één of 2 toernooien zo gespeeld. Het is vrij bewerkelijk, maar wel heel erg leuk.

c. Je ontmoet alle paren: Dergelijke schema's worden vaak bij bridgereizen gebruikt. Dat is ook 

    een heel eerlijke manier van indelen.


Bij Nieuwendam wordt er, naar aanleiding van de uitslag van de eerste wedstrijd van de competitie, een verdeling in 2 of 3 groepen gemaakt. Daarna promoveren of degraderen enkel de paren die als eerste of als laatste in hun groep eindigen. Hoe de indeling binnen een groep gemaakt wordt is onduidelijk. Als er 12 paren in een groep spelen en je speelt 6 ronden, dan ontmoet je een aantal paren niet. Als dat steeds dezelfde paren zijn, dan zit er iets scheef. Dat kan komen omdat er altijd op alfabetische volgorde ingedeeld wordt, of zoals het bij de Looier (toen het nog een grote club was) ging, als je op volgorde van binnenkomst, indeelt. Er zijn altijd paren die zich als eerste melden en anderen komen nog net op tijd binnen-hobbelen. Ook dan kan het voorkomen dat sommige paren vaker tegen elkaar spelen dan anderen, al beïnvloed je dat niet zelf, het kan de competitie-uitslag vertekenen.


Kwalijk wordt het als je manipuleert. In de beginjaren van de Looier smeten we met geld. Om de woensdagavond-club op de kaart te zetten werd er elke avond ƒ 175,- aan prijzengeld uitgeloofd. De inschrijving werd gedaan door iemand die zelf meespeelde. Hoe hij indeelde mocht je nooit zien, want dat schermde hij met zijn hand af. Het bleek dat hij zichzelf telkens tegen alle zwakke paren indeelde, zodat zijn partner en hij er bijna wekelijks met de eerste prijs van ƒ 100,- vandoor gingen. Het heeft 'n jaar geduurd voordat ik er achter kwam en heeft de Looier in de bridgewereld enorme imagoschade opgeleverd. Het kostte jaren voordat we die te boven waren. 


Yolanda en ik vragen ons nu af hoe er bij Nieuwendam bepaald wordt tegen welke paren je tijdens de competitie speelt. Erg belangrijk is het niet, want er staan slechts eer, glorie en meesterpunten op het spel. Geld kun je op deze club niet winnen. Als die indeling op alfabetische volgorde gemaakt zou worden, dan kunnen er onevenwichtigheden ontstaan en dat lijkt ons niet de bedoeling.


 terug