de Looier - Hotel, Veilingmarkt en Bridgeclub


Woensdag 6 november 2019. Tijd 6.25 uur, gewicht 74,9 kg.

Woensdag 6 november 2019. Tijd 6.25 uur, gewicht 74,9 kg.

Mijn hele gewichtsverlies heb ik er gisteren weer bij-gegeten. Wat een tegenvaller! De hutspot met braadworst, die Ruud op dinsdag als daghap serveert, is misschien niet eens de grootste schuldige. Het was een normale portie. Er werden wel bakjes jus en mosterd bij geleverd. Om de smaak van de 'Blue Band' te maskeren, moest ik er alle mosterd doorheen scheppen. Het Montignac dieet verbiedt de eerste maand, het gebruik van mosterd. Ik wist dus dat ik risico liep, maar om de overheersende smaak van die margarine te maskeren moest ik iets. Die mosterd er doorheen maakte het gerecht erg lekker.


Zestig jaar geleden had Unilever spul door de 'Planta' gemengd waardoor de margarine, als je er in bakte, niet spatte. Alle mensen die 'Planta' gebruikten kregen, over hun hele lichaam, een hevig jeukende uitslag waar je ook, nadat 'Planta' als veroorzaker van de kwaal werd aangemerkt, nog maandenlang last van had. Ik was, net als mijn moeder slachtoffer. Sindsdien is margarine voor mij taboe. Ik die smaak ontwent. Bovendien wordt er palmolie voor margarine gebruikt. Ook dat is niet jofel. Daarom gebruik ik thuis op brood en om in te bakken enkel olijfolie of roomboter. 

Deze dag werden de uit de opslag gehaalde dozen op looierveiling.nl gezet. Er kwam weer van alles te voorschijn. De mooiste stukken zijn twee antieke beschilderde lakdozen. Op één der dozen staat de verkoopsprijs 750,- nog genoteerd. In het andere doosje is aan binnenzijde van het deksel in sierlijke letters geschilderd: "Der feiche Mann nach Rembrandt" terwijl op de bodem, in gelijk schrift, 11122 en een, in het slechte avondlicht, moeilijk te ontcijferen naam is aangebracht. De doorsnede van de doos is ongeveer 9,5 cm. Ik ga de kostbare miniaturen niet in één veiling onder de hamer brengen. Dit keer wordt de 'Rembrandt' doos geveild. De signatuur moet ik nog met een loep bestuderen. Als ik meer informatie over de kunstenaar, die dit werk in de 18e eeuw geschilderd heeft, heb is de doos misschien veel meer waard. Enkel de verwijzing naar het meesterwerk van Rembrandt van Rijn verhoogt de waarde van dit doosje, ten opzichte van het geprijsde exemplaar al aanzienlijk. Omdat ik de signatuur nog moet onderzoeken houd ik de winkelprijs voorlopig op € 1.900,-. Dit kleinood heeft daardoor op de veilingsite voorlopig een aanbiedingsprijs van € 950,- (de helft van de gewone vraagprijs. Wordt er na onderzoek meer over de schilder bekend en blijkt het van een schilder wiens werk goed in de markt ligt en gewoonlijk hoge prijzen opbrengt, dan zal de aanbiedingsprijs verhoogd worden. Wie weet is er momenteel een koopje te scoren.


Na een lange dag was ik te moe om naar Tai Chi te gaan. Slapen lukte evenmin dus hing ik voor de buis. Dat kwam goed uit, want Nello belde. Hij zou over een half uur bij me zijn. Nello runt het hotel in Italië als ik in Nederland verblijf. Wat had hem hebben doen besluiten een rit van zo'n 13 uur te maken? Ik was zeer nieuwsgierig. Omdat met uitpakken en het op de veilingsite zetten van spullen de hele kamer vol pakpapier lag en het huis op een zwijnenstal leek. Begon ik als een haas met opruimen. Het was onmogelijk in zo'n korte tijd het huis aan kant te krijgen. Natuurlijk startte ik met de slaapkamer voor het geval Nello zou blijven slapen, maar toen hij er na een half uurtje was zei hij dat ie gelijk terug wilde. Hoe dat afliep? Dat vertel ik u morgen, want anders wordt het blog van vandaag veel te lang.


 terug