de Looier - Hotel, Veilingmarkt en Bridgeclub


Zaterdag 11 januari 2020. Tijd 8.10 uur, gewicht 76,2 kg

De waarde van de aandelenportefeuille van de Looier is in één week tijd met ruim € 65.000,00 gedaald. De schuldigen zijn TomTom en Wereldhave. Voor TomTom had ik een daling voorzien. Het bedrijf werd eind 2019 uit de AMX geknikkerd. Mijn 'visie' was dat het aandeel in minder 'mandjes' behoefde te worden aangehouden en daardoor goedkoper zou worden. Het daarop gebaseerde handelen werd door de realiteit keihard onderuit geschoffeld. 


In eerste instantie leek ik gelijk te krijgen. Op 6 januari was het fonds van € 9,55 naar € 9,162 gedaald. Toen 7 januari om 16.05 uur een samenwerkingsverband met Hitachi Automotive Systems Americas werd aangekondigd ging de koers gelijk omhoog en toen 3 kwartier later bekend werd dat de technologie van TomTom wereldwijd gebruikt zou gaan worden voor de nieuwe Alfa Romeo Giulia MY20 compact saloon en de Alfa Romeo Stelvio MY20 SUV kon het enthousiasme voor het fonds helemaal niet meer stuk. Alfa Romeo spreekt tot de verbeelding, al vraag ik me dan af over hoeveel TomTommetjes je dan uiteindelijk praat en hoeveel die verkoop aan winst oplevert, daarover werd in het bericht niet gesproken. De 8ste kwam ABN-AMRO dan ook nog eens met een verhoging van het koersdoel van € 12,00 naar € 12,50 en een handhaven van hun koopadvies. Het fonds stond afgelopen donderdag ruim één Euro hoger op € 10,168. Gisteren sloot het nipt boven de 10 Euro. Dat is ver verwijderd van de 9 Euro, die ik op 17 januari aanstaande voorzag.


Wereldhave, een ander onderdeel van de Looier portefeuille, daalde deze week ook meer dan 'n Euro. Op 3 januari tikte het aandeel de € 20,58 aan. Het fonds sloot aan het einde van deze week, waarin bekend werd dat er weer een winkelketen failliet ging, op € 19,21. Een daling van € 1,37 en als je dan Put opties voor € 20,00 en € 19,50 geschreven hebt, dan draait je winst heel snel in verlies om. Volgende week lopen 90 geschreven put opties af. De Looier moet dan voor bijna 2 ton aandelen Wereldhave inkopen. De put kan ook doorgerold worden. Je loopt dan langer risico je schuift het eigenlijk vooruit en dat levert geld op. De keus gaat nu tussen rood staan, de Binck 6% rente betalen en zelf 18% maken of een opbrengst van zo'n € 2,40 per aandeel casseren en tot de 3e vrijdag in december risico op een verdere daling van Wereldhave lopen. Eerst maar even afwachten of het aandeel deze week weer aantrekt. Er wordt 4 keer per jaar dividend uitgekeerd en eind januari is het weer zover. Gewoonlijk gaat de koers voordien omhoog. De winst per aandeel voor 2020 is geschat op € 2,72 en daarvan zal € 2,39 als dividend worden uitbetaald. Een rendement van ruim 12% zou mensen, die op hun spaargeld verlies lijden, toch moeten aanspreken. Bovendien kun je extra rendement maken als je Call opties op de aandelen uitschrijft. Op dit moment staat een Call september 2020 op 90 cent. Minus de kosten houd je daar € 0,8825 aan over. Je geld staat 3/4 jaar vast dus het extra rendement bedraagt: 4 x 0,8825 : 3 : 0,1921=6,2125%. Het totale rendement bedraagt zo'n 18%. Je loopt risico als het aandeel daalt en je hebt het geld nodig. Je zou het aandeel dan misschien met verlies moeten verkopen. Je rendement verdwijnt dan als sneeuw voor de zon. Doe dat soort investeringen kun je dus enkel doen met spaargeld dat je de komende jaren zeker niet nodig hebt. 


 terug