de Looier - Hotel, Veilingmarkt en Bridgeclub


Woensdag 12 februari 2020. Tijd 7.40 uur, gewicht 75,00 kg.

Woensdag 12 februari 2020. Tijd 7.40 uur, gewicht 75,00 kg.

Jezelf een taak stellen helpt. Vandaag kwam er eindelijk eens wat uit mijn handen. Ik heb verzilverde spullen die, in een grote aluminium ketel in het halletje, waren opgeslagen met soda en zout uitgekookt. Zilver verbindt zich met zwavel die in de lucht zit en wordt dan zwart. Die aanslag verdwijnt door het kookproces als sneeuw voor de zon. Je moet elk deel dat uit het hete water komt wel gelijk met een doek opwrijven. Je gebruikt een aluminium pan, want enkel soda werkt niet. De methode is al heel oud. Zestig jaar geleden werkte ik in Hotel Riche in Tilburg. Wekelijks werd daar het verzilverde bestek in een grote pan met aluminium doppen gekookt. Die doppen kwamen van de verse melk waarmee in die tijd flessen werden afgesloten.


Een uitgebreide set verzilverd eetgerei in originele Gero-cassette behoorde tot de spullen die gereinigd werden. Van de oorspronkelijke 12 kleine en grote bestekken ontbreken enkele lepels en vorken. Extra zijn een vis- en botermesje, 12 bijpassende roestvrij stalen messen met verzilverde heften, 2 vleesvorkjes en een roomlepel. Het totaal bestaat uit 59 delen en die liggen nu, glanzend in de lades van de doos, op een koper te wachten. Als je voor elke lepel of vork € 10,- vraagt, zou de set bijna 600 Euro kosten. Op looierveiling, bieden we de hele set als aanbieding voor € 237,50 aan. Als hij voor die prijs niet verkocht wordt en er evenmin op geboden wordt, dan starten we de bieding van dit prachtige bestek zaterdagmiddag 29 februari met één Euro..


Aan het opruimen van de troep die ik maakte ben ik niet meer toegekomen, want om alle benodigde spullen uit het aanrechtkastje op te diepen kostte moeite. De hele kookhoek staat overhoop. Een taak voor donderdag, want na deze operatie had ik honger, bakte een broodje af en ben toen voor de open haard in slaap gesukkeld. Daarna moesten het opgepoetste zilver, voor het donker werd,  gefotografeerd en op de site geplaatst worden. Het lukte niet eens alles te catalogiseren voor 'De Wereld Draait Door' begon. Daarna Taj Chi, wat eten in Lucky, een afzakkertje in 't Steegje en er is alweer een dag voorbij.


 terug