de Looier - Hotel, Veilingmarkt en Bridgeclub
de Looier - Hotel, Veilingmarkt en Bridgeclub


Spel 13. Voor Yolanda haar ongeluks- en voor mij m'n geluksgetal.

Wij zaten op 23 december (de eerste avond van een bridgereis naar Bergen) Oost/West op spel 13. Dat is voor ons een beladen nummer, omdat we er beiden een tegengestelde kracht aan toekennen. Het eerste pand dat ik kocht was Huidenstraat 13 in Amsterdam en dat heeft me veel plezier, geluk en voorspoed gebracht. Voor Yolanda doemen demonen op als ze 13 ziet.

Ik zal het spel als een puzzel brengen, zodat er lering uit getrokken kan worden. 

Na een pas van Noord kom je als 2e aan de beurt. Pas je of open je de volgende hand?


J 5 2
A K J 7 2
Q 9 5
7 3

West
-

Noord
Pas

Oost
?

Zuid
Je telt 11 hoge kaartpunten en een 5-kaart . Het is verleidelijk om met 1 te openen, want als de tegenstanders het contract gaan spelen en je partner moet uitkomen begint hij gelijk met de goede kleur.
In Looier tel je lengtepunten. Daarin tel je voor de 1ste 5-kaart één lengtepunt. Je opent ALTIJD met 12 punten want we houden van agressieve openingen. Dat compenseren we door 26 punten voor een manchecontract te tellen.
Ik opende dus met 1. De tegenstander op de Zuidplaats biedt 2 en Yolanda geeft een 'Logjes doublet.' Dat houdt in dat ze geen 8 of 9 punten heeft. Als ze sterker is wil ze een 2e bod van mij, is ze zwakker dan heeft ze geen verdediging tegen het tussenbod en wil ze eventueel óók nog wat van mij horen.

Als Noord past op het doublet, omdat hij nieuwsgierig is wat er verder over mijn hand te vertellen valt (misschien pas ik zelfs op dat bod) dan moet ik mijn  herhalen. Biedt Noord 3 dan moet ik met mijn minimum passen en heeft Yolanda een probleem. Er zijn genoeg punten voor de manche, maar steunt ze de  met een 3-kaart, of biedt ze 3NT met die magere opvang? Yolanda koos in verband met aftroefmogelijkheden in  voor de 4-3 fit, wat een schot in de roos bleek. 4♥ Wordt met een overslag gemaakt terwijl 3NT ook een overslag scoort, maar dan toch 20 punten minder oplevert. Wij speelden een parenwedstrijd en dan zijn dergelijke kleine verschill;en cruciaal. We scoorden een volle top. In dit veld met Acol spelers had niemand dit contract uitgeboden. De eindcontracten voor Oost/West waren:
3SA -2 door Oost, score -200
2 +2 door Oost, score +170
2 +3 door Oost, score +200
3SA +1 door West, score 630 en...
De top voor ons met 4 +1 voor een score van 630.
Het hele spel lag asl volgt:

Spel 13
N/A
T 9 6
Q 8 4
K 7 2
J T 8 2
A Q 8 4
T 6 3
A j 8 4
K 6
N
W
O
Z
J 5 2
A K J 7 2
Q 9 5
7 3
K 7 3
9 5
T 6 3
A Q 9 5 4 terug