de Looier - Hotel, Veilingmarkt en Bridgeclub
de Looier - Hotel, Veilingmarkt en Bridgeclub


Onverdiende top op spel 17

Op de eerste wedstrijd van onze bridgereis naar Hotel Rooland in Arcen behaalden we slechts één 100% top en die was niet verdiend. Op spel 17 belanden we als enigen in 4♠. Dat contract had echter niet gemaakt mogen worden. Had u hetwelgoed gedaan?

De Bieding ging als volgt:

West
-
Pas
Pas
Pas
Noord
1
1SA
4
Oost
1
Pas
Pas
Zuid
DBL
3
Pas


Het doublet van Zuid is 'Logjes.' Het ontkent 8 en 9 punten. Met minder dan 8 punten heeft Zuid geen verdediging tegen het tussenbod en vraagt hij Noord om hulp.

- Hij mist dan een 4-kaart steun in de openingskleur.

- Heeft geen eigen 5-kaart en...

- Kan geen 1SA bieden, omdat hij een stop in de tussengeboden kleur mist.

Heeft Zuid 10 of meer punten, dan wil hij nog wat van Noord horen. Noord zal dus altijd wat bieden op het doublet van Zuid.


West wil wel weten wat Noord te zeggen heeft en past. Er kwam 1SA dat betekent: "Ik heb een 3334 verdeling met een stop in  en van 12 t/m 15 punten. 

De hand van Zuid was de volgende:

K Q 7 5 4 2

K 5

9 8

9 5 4

In 'Looier' tellen we (naast hoge kaartpunten) lengtepunten. Met zijn 6-kaart heeft Zuid er 3. Hij telt dus 11 punten totaal en springt naar 3♠om zijn voorkeur voor die kleur met een limiet-bod aan te geven. Noord neemt de uitdaging aan, want hij is met 14 punten bijna maximaal en heeft de volgende hand:

T 9 6
A 9 8
Q J 4
A Q J 2


West start met 3. Noord dwingt met de boer en Oost neemt het aas. Als Oost  terugspeelt maakt hij de vrouw vrij. Het terugspelen van  is geen optie en ook naar het aas van  spelen lijkt niet handig dus besluit Oost met troef 8 terug te komen. Zuid legt Vrouw gedekt met het aas . Wat zou u terugspelen als u met de volgende hand op de West-plaats zat?

A J 3
J T 4 2
K 6 3
K 8 6

Troef terugspelen kost een slag. Als Oost Heer heeft moet West die kleur aanspelen. Het contract kan dan 2 down. Angsr dat er op Vrouw een verliezende  kan worden afgegooid doet West besluiten om met  terug te komen. Noord pakt Aas, speelt troef naar de heer, ziet het slechte zitsel, snijdt op Heer gaat naar Heer om de 2e snit te nemen. Hij speelt Aas en gooit zijn verliezende op de 4e  af. 4 als enigen geboden en gemaakt. Had West Heer genomen en daarna  teruggespeeld, dan hadden we één down gegaan.
Het hele spel lag als volgt:
Spel 17
N/N
T 9 6
A 9 8
Q J 4
A Q J 2
A J 3
J T 4 2
K 6 3
K 8 6
N
W
O
Z
8
Q 7 6 3
A T 7 5 2
T 7 3
K Q 7 5 4 2
K 5
9 8
9 5 4 terug