de Looier - Hotel, Veilingmarkt en Bridgeclub
de Looier - Hotel, Veilingmarkt en Bridgeclub


Bridgeclub Nieuwendam donderdag 2 mei 2019, spel 1.

Het openingsbod was misschien wat aangetrokken en het is logisch dat Yolanda met die prachtige aansluiting een slempoging deed.

De bieding ging als volgt:

bridgeclub de Looier


West
-
Pas
Pas
Pas
Pas
Noord
2
2
4
5
Pas
Oost
Pas
Pas
Pas
Pas
Pas
Zuid
2
4
4SA
6


2 omvat 7 openingen: 

a. Zwakke 6-kaart .

b. Semi forcing in alle 4 de kleuren.

c. Forcing in de -kleur.

d. De lekke sans: ± 8 Speelslagen van top af en één kleur kort en ongedekt.

Yolanda had een prachtige hand:

♠ K 7

 K J 5

 A T 7 5 4

♣ A 9 5

 Als ik sterk was en de  ontwikkeld zouden kunnen worden had ze zeker  4 of 4,5 slagen mee.

Toen ik ± 8 speelslagen aangaf als ♠ troef zou worden, vroeg ze met de 'Looier Slam Convention' (het 4♣-bod) gelijk naar het aantal kleuren waarin de tegenstanders wat mijn hand betrof 2 slagen zouden kunnen oprapen.

Ik gaf met 4 aan één 'rotkleur te hebben en Yolanda vroeg daarna mijn azenbezit op. 


Met 5 gaf ik één of 4 azen aan en Yolada bood daarop 6♠. Dat speelde ik heel slecht af en ging 2 down. Slems gaan in Looier niet altijd goed, al bieden en halen we ze gemiddel vaker. Dit slem had ik met goed afspel zeker kunnen maken. Uitkomst was het aas van .

Het vervolg met een kleine  deed me besluiten de 'gratis' snit op de boer te nemen. Dat was onverstandig en die ondoordachte beslissing betekende in dit geval gelijk down omdat ik door het zitsel (de ♠zaten 5-0 tegen) de  niet meer kon vrijtroeven. Dat was nodig, als ze niet 3-3 zaten. De vrouw of de 9 blijft nu zitten. Toch is dit een geval van Looier Biedvoordeel, want een goede speler maakt dit slem dat enkel nog door Belinda de Boer en Jan van den Bos werd uitgeboden. Zij gingen één down. De enigen die 6 maakten waren Galja Droogendijk en Pieter Peeters. Dat paar speelt goed af, maar die komen minder makkelijk in slem omdat ze geen Looier spelen. Ook Jan Hazelaager & Peter van Splunter konden slem niet uitbieden, als haalden ze wel een top met 3SA + 3.

6SA zit er in als Zuid het speelt en er niet met  gestart wordt.  Het 6 contract is aanmerkelijk veiliger, maar een gemaakt 6SA contract scoort in een parenwedstrijd beter.

Het hele spel lag als volgt:


Spel 1
N/N
A Q J T 9 6
8
K J
J T 7 6
8 5 4 3 2
Q T 9 3
8 2
Q 4
N
W
O
Z
A 7 6 4 2
Q 9 6 3
K 8 3 2
K 7
K J 5
A T 7 5 4
A 9 5 terug