de Looier - Hotel, Veilingmarkt en Bridgeclub


LAIKA IS ONTHULD!

Een monument voor Лайка, de hond die de ruimte ingeschoten werd.

Op de foto ziet u, naast het beeld, ook 'onze' Laika. Zij stond model en was de aanleiding tot het ontstaan van dit beeldhouwwerk. Vorig jaar is zij overleden.

Burgemeester Pucci van Massa zou komen om het beeld te onthullen. Vrienden en kennissen waren uitgenodigd om bij de plechtigheid aanwezig te zijn en de winnaar van de Becker Bridge Show zou daarna bekend gemaakt worden. Om 5 uur zou de onthulling plaatsvinden, maar er was op dat moment nog niemand. Dat kwam wel goed uit, want de opnames van de bridgefinale waren uitgelopen en ik moest me nog verkleden.

Om tien over vijf druppelden de eerst gasten binnen. Er waren weinig mensen op afgekomen en ook de burgervader liet op zich wachten. Opbellen bleek nutteloos, want hij nam niet op. Zelfs zijn naaste medewerker, die de uitnodiging had doorgegeven en mij verzekerd had dat de burgervader zou komen, kreeg hem niet aan de lijn. Het duurde en duurde, dus besloot ik alvast met de bekendmaking van de winnaar van het bridgetoernooi te beginnen. Op dat moment kreeg Simone Ortori de heer Pucci aan de lijn. Hij kon niet komen, de vergadering was uitgelopen, hij zat nog in Parma en zou het niet meer redden.

De filmploeg stelde nu de kandidaten op. Het publiek moest naar de achtergrond om de prijsuitreiking van de Becker Bridge Show te filmen.
Wie moest nu de onthulling verzorgen? Gelukkig was het baasje van Laika aanwezig en hij wilde best wel. Hij had zich voor deze gelegenheid toch al in een pak strak gehesen en was mede daardoor een waardige vervanger.

Er was een laken om het beeldhouwwerk gebonden en het was nog een hele klus geweest om het oranje lint zo te strikken, dat het beeld, nadat de strik was losgetrokken onbloot werd. Alles was vooraf uitgeprobeerd en het leek na vele keren oefenen eindelijk te werken. Niet dus!
De stof gleed niet over het ruw gehakte marmer. Het werd dus meer uitpakken dan onthullen. Het applaus was er gelukkig niet minder om en nu staat Laika in de tuin en kan iedereen haar bewonderen.


 terug